Cars, Skins and Tracks for GTL/GTR2
 
HomeFAQSearchRegisterLog inDonate
Donate
Support

Evolution Modding


or to Hubert-1@gmx.de

COSTS PER YEAR: 150€
Donated: 75€

Google
Top posters
GeeDee
 
ney.dias
 
MOF
 
jeannomiller
 
joeschmoe
 
MG421982
 
nikbear
 
alain62
 
deep-strike
 
lauter
 

Share | 
 

 So I'm working on a thing....

Go down 
AuthorMessage
jghinkle



Anzahl der Beiträge : 36
Anmeldedatum : 2010-09-04

PostSubject: So I'm working on a thing....   Wed 12 Sep 2018, 11:05 pm

Hi guys,

Been a physics guy for a long time now. Worked with the original CSGT team, did a bunch of league physics and most recently with Brickyard Legends Team for the last 6-8 years or so. I'm beginning to branch out and try some actual model work. Staring at HDC files and calculators can only go so far....

I'm trying something different. Short story, I've been a member of SCCA for 40 plus years and with all of the SCCA Production cars available I'm thinking of trying to expand on them (thanks JD for all of these cars). I've successfully pulled the cage style rollcage from the 914 mod and resized it to work in the Midget. However, as you can see by the picture, it shows up in 3DSimEd as pink, which I beleive indicates that there is no texture associated with it to read. I did copy and paste the OBJ.GTR and TEX.GTR files from the 914 and into the Midget folder as well as add them to the CAS file, but it doesn't appear to be pulling from them. Any thoughts from you guys?
Back to top Go down
Muddie7272

avatar

Anzahl der Beiträge : 197
Anmeldedatum : 2015-01-26

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Thu 13 Sep 2018, 12:06 am

I made a little recherche and i think you used the rollbar style1 from jds PORSCHE_914-4_ EP Mod. they are two materials in use. The first on called "rollbar_pads" seems to work fine. the second one (wc_cpit_03a) causes the issue. Definitly you need the Texture "PORSCHE_914_CPIT03.DDS". Another reason for the issue is, that the car already use a Meterial with this name, but then there has to be texture on the pipes. "wc_cpit_03a" is one of the textures that skinners can use for individual painting..
Made a test by myself:



You need only the Materials "FI_INTERIOR.DDS" and "PORSCHE_914_CPIT03.DDS"

BTW, what i would do.
1. Cut the Rollbar and copy to a new file.
2. Go in the File with the Car to /Display/Material Filter, klick on "wc_cpit_03a" in the material list and klick OK. If you see something, good, If you see nothing, better.
In the first case you must rename the Material. (Go to your Rollbar-File Press "E" mark the Material and rename it.)
In the second case there must be the texture i talked about missing. Better because you can Paint the Pipes for every Car individually. But be careful, "wc_cpit_03a" can be in use in a Cockpit.gmt-File. Im not sure if 3dSimed load the Cockpit Files when you open a .car-File in it.

A link to the Midget Mod would be helpful, if you cant solve the Problem now.

Greetings
Muddie
Back to top Go down
jghinkle



Anzahl der Beiträge : 36
Anmeldedatum : 2010-09-04

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Thu 13 Sep 2018, 12:40 am

Thanks Muddie,

So I figured out the texture issue. I went and reasigned the texture in 3DSimEd to one that already existed in the file as a test to see if it worked. Just so happened to be the helmet.DDS file already in the car and the experiment worked fine. I know now I can rename the file, customize the color and save it in the car file and it will work.

Next issue is, I was able to re-scale the cage to fit into the Midget and it appears correctly in 3DSimEd. It's also properly re-scaled in game. I've also had to re-position the cage in 3DSim Ed (move it backwards in the Y-plane, and it shows correctly in 3DSimEd (in my original picture above). But in game, it's not moving it in the Y-plane. Re-scaling shows properly in game, re-positioning does not. Thoughts?


Back to top Go down
jeannomiller
Admin
avatar

Anzahl der Beiträge : 1972
Anmeldedatum : 2010-06-22
Ort : Germany

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Thu 13 Sep 2018, 6:53 am

jd's SCCA mod for GTR2: http://www.evolution-modding.net/t1044-mg-production-release

Original mod for GTL: https://www.racedepartment.com/downloads/spridget-mod-mg-midgets-mk1-and-sprite-mk2-v1-0.21800/

_________________
So long.

Jeannomiller
Back to top Go down
jghinkle



Anzahl der Beiträge : 36
Anmeldedatum : 2010-09-04

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Fri 14 Sep 2018, 2:02 am

Current progress.  I played around more with the scaling numbers of the cage and it's sitting better to where I want it.  Still haven't figured out why I can't change it by altering its position....

So,  I thought I had the texture of the cage sorted.  I created a DDS file specifically for it color (named it MG_Midget_Rollbar_Cage_HP.DDS (basically a single color white box) and then assigned that file as the texture file to the cage in 3DSimEd.  When I assign it in 3DSimEd, it graphically turns white in the editor.  However,  when in game it still shows as silver.



Back to top Go down
Muddie7272

avatar

Anzahl der Beiträge : 197
Anmeldedatum : 2015-01-26

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Fri 14 Sep 2018, 10:28 pm

hey jg

With the following Materials you can paint the Rollbar individually.

wc_team_body1_fl (no emap)
wc_team_body1_pl (emap_plastic)
wc_team_body1_pa (emap_paint
wc_team_body1_al (emap_aluminium)
wc_team_body1_cr (emap_chrome)
wc_team_body1_gl (emap_glass)

(use a texture called ......_body1.dds)

wc_team_body2_fl
wc_team_body2_pl
wc_team_body2_pa
wc_team_body2_al
wc_team_body2_cr
wc_team_body2_gl

(use a texture called ......._body2.dds)

wc_team_windows_fl
wc_team_windows_pl
wc_team_windows_pa
wc_team_windows_al
wc_team_windows_cr
wc_team_windows_gl

(use a texture called ....windows.dds)

wc_cpit_01a
wc_cpit_01b
wc_cpit_01c
wc_cpit_01d
wc_cpit_01e
maybe more (...f,...g,...h and so on)

(use a texture called ....cpit01_dds)

wc_cpit_02a
wc_cpit_02b
wc_cpit_02c
wc_cpit_02d
wc_cpit_02e
.....

( use a texture called .....cpit02.dds)

wc_cpit_03a
wc_cpit_03b
wc_cpit_03c
wc_cpit_03d
wc_cpit_03e
.........

(use a texture called ....cpit03.dds)

Theres more to say, thats the short version.
Look in the ...tex.gtl the ...obj.gtl the ...cpit.gtl files (make a Folder e.g. xtract and export all files in this folder)

Greetings
Muddie
Back to top Go down
jghinkle



Anzahl der Beiträge : 36
Anmeldedatum : 2010-09-04

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Tue 18 Sep 2018, 10:24 pm

Still having troubles figuring out the positioning issue using 3dsimed3.  I can import a new object just fine,  and position it correctly in 3dsimed.  I even save it,  and it reloads just fine in the editor.  But in GTR2,  it still will not show correctly,  like the cage position above or the little experiment I have going on below.  Sorry,  trying to learn all this by fire.


Back to top Go down
Zee

avatar

Anzahl der Beiträge : 564
Anmeldedatum : 2010-07-12

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Wed 19 Sep 2018, 7:51 am

jghinkle wrote:
Current progress.  I played around more with the scaling numbers of the cage and it's sitting better to where I want it.  Still haven't figured out why I can't change it by altering its position....

Just a thought.... Is the chassis you're using in 3dSimed when positioning things the same as the CHASSIS_A that displays in game? If it's an EXPO specific chassis for example it could be in a slightly different position so the cage might not display correctly when you run the game.

As for the issue with the wheels moving out of position have you checked the HDC file to see if there's values entered for the track and wheelbase?
This bit in the HDC under SUSPENSION can move them if they're not set to zero;

FrontWheelTrack=1.160         // if non-zero, forces the front wheels to be specified track width
RearWheelTrack=1.160          // if non-zero, forces the rear wheels to be specified track width
LeftWheelBase=0.0//2.0                // if non-zero, forces the left side to use specified wheelbase
RightWheelBase=0.0//2.0              // if non-zero, forces the right side to use specified wheelbase

Good luck! thumbup
Back to top Go down
Muddie7272

avatar

Anzahl der Beiträge : 197
Anmeldedatum : 2015-01-26

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Wed 19 Sep 2018, 2:12 pm

Hey jgh!

Maybe it is an issue at 3dsimed exporting. If i exporting, the Pivot Point Values in the Popup window are always Zero/Zero/Zero. I think i remember, they were other values one time and the Mesh was out of position after export. You can change the values to Zero. Maybe this can help you.
Otherwise it helps, when you open a File with correct Position. You delete the whole Mesh. Then you copy all from the problem-file in this file and save (obviously with the name of your problem-file).

Greetings
Muddie
Back to top Go down
jghinkle



Anzahl der Beiträge : 36
Anmeldedatum : 2010-09-04

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Wed 19 Sep 2018, 10:23 pm

Zee wrote:
jghinkle wrote:
Current progress.  I played around more with the scaling numbers of the cage and it's sitting better to where I want it.  Still haven't figured out why I can't change it by altering its position....

Just a thought.... Is the chassis you're using in 3dSimed when positioning things the same as the CHASSIS_A that displays in game? If it's an EXPO specific chassis for example it could be in a slightly different position so the cage might not display correctly when you run the game.

As for the issue with the wheels moving out of position have you checked the HDC file to see if there's values entered for the track and wheelbase?
This bit in the HDC under SUSPENSION can move them if they're not set to zero;

FrontWheelTrack=1.160         // if non-zero, forces the front wheels to be specified track width
RearWheelTrack=1.160          // if non-zero, forces the rear wheels to be specified track width
LeftWheelBase=0.0//2.0                // if non-zero, forces the left side to use specified wheelbase
RightWheelBase=0.0//2.0              // if non-zero, forces the right side to use specified wheelbase

Good luck! thumbup

Hi Zee,

I believe it's the same as referenced in the CAS. Not 100% sure, so I'll check this.

As for the wheel position, I know for sure the track and the wheelbase is set at all zero's (this has bit me before when re-scaling so it's one of the first places I looked to see if it was causing my issue.

Thanks for the tidbits.
Back to top Go down
jghinkle



Anzahl der Beiträge : 36
Anmeldedatum : 2010-09-04

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Wed 19 Sep 2018, 10:29 pm

Muddie7272 wrote:
Hey jgh!

Maybe it is an issue at 3dsimed exporting. If i exporting, the Pivot Point Values in the Popup window are always Zero/Zero/Zero. I think i remember, they were other values one time and the Mesh was out of position after export. You can change the values to Zero. Maybe this can help you.
Otherwise it helps, when you open a File with correct Position. You delete the whole Mesh. Then you copy all from the problem-file in this file and save (obviously with the name of your problem-file).

Greetings
Muddie

Thanks Muddie,

I'm angling this way myself since I'm having the same issue of positioning in different mods with different parts. I tried re-importing the object and setting the pivot point values to zero and re-saving but it didn't work. I'll try again from scratch because maybe my order of operations is wrong? I'll see what I can find.
Back to top Go down
Muddie7272

avatar

Anzahl der Beiträge : 197
Anmeldedatum : 2015-01-26

PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   Thu 20 Sep 2018, 10:38 am

A last try!

Very Dummy-Style but if it works, it works!

If the Mesh is on right Position in ZModeler. Then Export as.obj-File import again and export back to .gmt-File. Be careful dont overwrite your original File. Export as obj-File is only Possible in ZModeler 2.2.6 and higher as far as i know.

Greetings
Muddie
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: So I'm working on a thing....   

Back to top Go down
 
So I'm working on a thing....
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Does anyone know why the "Pupil" system isnt working
» Animal ID code not working?
» There is no such thing as TMI
» Survey: Your Favorite thing about fall
» Help, DDO isn't working :(

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Evolution Modding :: Modding Techniques :: Ask and Answer :: Graphics-
Jump to: